Aceste Proiecte nu ar fi fost posibile fara ajutorul unor sponsori carora le multumesc:
-S.C. Ostrovit S.A. Ostrov d-lui director Velciu Lucian
-S.C. A.S.T.I. S.R.L. Bucuresti d-lui director tehnic Cristian Bunea
-S.C. Matra Systems S.R.L. Bucuresti d-lui manager, ing. Cristian Diaconu

miercuri, 1 martie 2017

CHEMAȚI DOCTORUL... Apelul pe repetor/ Rolink - practici regulamentare

Apelul

    Avand in vedere scopurile repetoarelor, nu are nici o logica lansarea apelului general pe repetor. Disponibilitatea noastra de receptie o putem anunta simplu prin transmiterea indicativului si " la receptia semnalului".

   Apelurile directive sunt cele care se preteaza pe repetor. Dupa un apel directiv la care nu s-a primit raspuns imediat, cel putin un minut sa nu se plece de pe frecventa, ca doar la un trafic normal pe repetor corespondentul nu sta cu mana permanent pe microfon pentru a raspunde prompt, ci printre alte activitati, poate asculta si repetorul.
   Daca stim, sau presupunem, ca putem lucra si direct cu corespondentul, atunci este indicat ca apelul directiv sa se faca intr-un moment cand repetorul lucreaza, pe frecventa de down-link. Prin aceasta nu deranjam pe toti cei care asculta repetorul.
   Precum s-a mai aratat, la apeluri se recomanda folosirea alfabetului fonetic, cu rostirea clara a lor: de multe ori in cazul chemarilor literare se ocupa inutil repetorul pana se lamureste cine cheama pe cine. Pe repetor se pot folosi si apelul selectiv DTFM (cu tonuri), dar numai daca stim ca este QRV corespondentul la acest apel. Dupa apelul selectiv trebuie sa urmeze si apelul vocal pentru identificarea statiei si de catre ceilalti utilizatori ai repetorului.
Notă. Aceste aprecieri nu sunt numai personale ci sunt preluate de pe  http://yo9c.3x.ro/utilizarearep.php  

Și pe http://practicideoperare.blogspot.nl  ON4WW scrie...Operatorii staţiilor fixe ar trebui să ţină seama de acest lucru. Dacă două staţii fixe pot realiza o legătură bilaterală fără a folosi un repetor, ce rost ar avea să-l folosească totuşi pentru un QSO interminabil? Oricine foloseşte un repetor trebuie să înţeleagă că nu are "monopolul" asupra acestuia. De fapt principiul este valabil pentru legăturile realizate pe toate benzile. Pe frecvenţele pe care nu se folosesc repetoare se aplică principiul "primul venit - primul servit" (şi, oarecum, şi "primul păstrează"). Însă în sistemul de repetoare acest principiu nu ar trebui să prevaleze. Oricine trebuie să aibă o şansă de a folosi acest mijloc extrem de util, mai ales pentru staţiile mobile şi portabile.CHEMAREA ALTOR STAŢII
  •  prin repetor nu are sens să lansezi un CQ. Este suficient să spui «YO4PX ascultă».
  • Nu uita că legăturile radio nu sunt private – comunitatea radio este un loc public.
  • Foloseşte un limbaj clar şi nejignitor.

Răspund aici unui radioamator local, disperat și care din lipsa de socializare, de comunicare lansează zilnic zeci de apeluri pe repetor ori pe RoLINK. 
Este încurajat și de alți câțiva în dialoguri stereotip care nu au de a face cu traficul pe repetor...

Orele 05.30...Apel, apeeeeel general, apel, apel, apel general YO lansat de yo9...via Rolink (ori pe repetor) yo9...cheamă și ascultă stații yo via Rolink.  

Bună dimineața la Călărași în condiții bune operator este Paul iar temperatura este după unii minus 2 grade iar după alții de minus 4 grade. Soarele stă să iasă. Este ceva ceață nu am ieșit afară...O zi bună te rog.

Această comunicare se repetă cu zeci operatori zilnic, de dimineața prea devreme și până noaptea prea târziu, spre disperarea celor care vor să mai folosească Rolinkul în cauză ori vreun repetor.

18 de noduri de internet și multe alte repetoare conectate la acestea și sute de operatori trebuie să suporte apelurile prelungite, neterminabile prin sisteme ce permit interconectări radio/ INTERNET...Ca să afle că la Călărași este ceață iar pe operator îl cheamă tot Paul...

Dacă ai curajul să te manifești în vreun fel...proprietarul de Rolink de la Călărași  te deconectează atunci când emiți - pentru că echipamentul îl are instalat acasă.
Ca să arate că tot el are dreptate te reclamă prin personal ori prin amicii de discuții pe la tot felul de emisiuni QTC - scopul fiind aceta de a te denigra în lipsă și de a arăta culmea, bunele sale maniere și practici atât de radioamatoricești.

Nu ai dreptul să reproșezi unui astfel de veteran că prin emisiunea sa perturbă traficul local, ori că monopolizează traficul. Ceva de neadmis în practicile de radioamator.
Cine se aseamănă se adună și...traficul pe un repetor devine plictisitor de neinteresant conducând la monopolizarea frecvenței.
Ca să fie mai deranjant, repetorul respectiv este deconectat după bunul plac de proprietar, fără să anunțe, folosind frecvența sa  drept ieșire sau intrare pentru diferite linkuri neautorizate care și ele perturbă local.
Nu contează spune el...și arată culmea că tot el este cel perturbat.
Chiar și atunci când conexiunea sa de la Internet este defectuoasă ori bateriile de la acumulatorul stației îl lasă...de vină este tot acela/ aceia care îl suportă...
Monopolul frecvențelor radio a avut la Călărași urmarea retragerii din traficul radio a majorității radioamatorilor.
Practic proprietarul de Rolink nu vorbește cu nimeni local...pentru că mulți îl evită, neavând timp care să suplinească un Club de pensionari/ Azil de bătrâni/etc. - unde poate se socializa oricât de mult...

Apel, apeeeeel general, apel, apel, apel general YO lansat de yo9...via Rolink (ori pe repetor) yo9...cheamă și ascultă stații yo via Rolink. 

CHEMAȚI DOCTORUL!

p.s. Problema perturbațiilor tehnice produse unor echipamente sau în folosirea unei benzi de frecvențe nu fac obiectul prezentei postări


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înregistrările audio - un hobby ieftin?

Înregistrările audio - un hobby ieftin?