Aceste Proiecte nu ar fi fost posibile fara ajutorul unor sponsori carora le multumesc:
-S.C. Ostrovit S.A. Ostrov d-lui director Velciu Lucian
-S.C. A.S.T.I. S.R.L. Bucuresti d-lui director tehnic Cristian Bunea
-S.C. Matra Systems S.R.L. Bucuresti d-lui manager, ing. Cristian Diaconu

marți, 14 martie 2017

Banda de 10 Mhz, satisfacția unui Dx

Pentru radioamatori banda de 10 Mhz este rezervată celor care cunosc telegrafia. Aici nu te vei întâlni cu vocalizele, răgetele și apelurile disperate către socializare, ori discuțiile neterminabile despre starea vremii sau rețete despre murături locale și nu numai.
Sunt binecunoscute discuțiile locale pe frecvențele de apel, externalizate către așa zisele comunicații radio prin Internet...
Propagarea în această perioadă a anului este orientată către benzile inferioare. Cum să scapi de aglomerarea din 3,5/3,7 Mhz produsă de stațiile rusești de foarte mari puteri? Simplu...migrezi către 7 și mai ales 10 Mhz.
Banda de 10 Mhz  ( 10100-10140 Mhz) este rezervată exclusiv emisiunilor în CW, un mod de lucru obligatoriu cândva la autorizarea radioamatorilor...
Cu o antenă inverted V bine degajată / acordată și o putere de numai 100 W, atunci când lucrezi în condiții de propagare bună poți avea satisfacții,surprize.
Totul trebuie asociat cu folosirea unor filtre înguste și mai ales cu priceperea unui operator de a lucra în traficul aglomerat ori perturbat de zgomotul de bandă.
Folosirea unui amplificator liniar de 1 Kw, bine acordat pe o antenă degajată, produce adevărate ravagii în această bandă. Practic se stă la rând pentru a se lucra cu tine.
Satisfacția se repetă, în condițiile de mai sus Malaezia de est, Australia fiind zone unde pasiunea este răsplătită de performanță.
În rest ne putem mândri cu legături radio zilnice cu Marea Britanie, Spania, Franța și țările nordice.
Adio deci vaietelor, și apelurilor disperate din VHF....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Înregistrările audio - un hobby ieftin?

Înregistrările audio - un hobby ieftin?