Aceste Proiecte nu ar fi fost posibile fara ajutorul unor sponsori carora le multumesc:
-S.C. Ostrovit S.A. Ostrov d-lui director Velciu Lucian
-S.C. A.S.T.I. S.R.L. Bucuresti d-lui director tehnic Cristian Bunea
-S.C. Matra Systems S.R.L. Bucuresti d-lui manager, ing. Cristian Diaconu

vineri, 5 octombrie 2012

   Ideea construirii unui repetor UHF performant, in sud-estul Romaniei, a fost un proiect dezbatut de mai mult timp in traficul radio sau pe forumuri.
   In urma cu 2 luni, am hotarat constructia unui astfel de repetor-ca parte a altor cateva Proiecte de radioamatori,viitoare.
   Am ales sa  incep cu un repetor UHF, pentru a se preveni perturbatiile din VHF,cum au fost cele ale C.F.R. care au afectat fostul R1,dar si datorita ecartului de frecventa de 7.6 Mhz care permite folosirea unor repetoare industriale-accesibile pe piata.
La fel m-am gandit ca folosind un filtru duplexor pot exploata altfel o antena,fata de un sistem compus din 2 antene-care necesita cabluri si o amplasare bine aleasa,respectiv costuri...
Locatia Ostrov, jud. Constanta este una din cele mai mari inaltimi din zona Baraganului,avand cca. 123 metri inaltime si un turn de apa de cca 40 metri alaturat,respectiv o inaltime totala de cca 163 metri.
QTH-ul locator este KN34PC,latitudine 44 N 06 06 si longitudine 27 E 17 28

                                                                     Amplasament 


    In foto alaturat se poate observa orasul Silistra (aflat la o inaltime medie de cca 40 m) si deschiderea de orizont catre Bucuresti.
La demararea proiectului am stabilit ca una din cerintele repetorului este sa asigure comunicatii radio stabile intre Bucuresti si Constanta,incluzand mun. Calarasi,Slobozia,Fetesti si Cernavoda.    In imaginea alaturata se poate observa deschiderea catre zona ''Balta Borcei'',Dunare si catre Constanta,vedere peste podgoriile Ostrov.
   In proiect,am dorit asigurarea unei acoperiri radio totale pe autostrada A2, intre Bucuresti si Constanta,tinand cont de nenumaratele probleme ce apar pe aceasta ca inzapeziri,blocaje provocate de accidente-care pot implica radioamatori.
De ce nu si pentru o calatorie placuta la/de la Litoral.
Ideal ar fi utilizarea acestui repetor cu altul similar,programat pe aceleasi frecvente in zona Constanta,testele de acoperire aratand ca acestea nu se perturba reciproc.

                                                                    Achizitionarea echipamentelor

    Repetorul este de tipul Motorola Radius GR 300-foto alaturata.
    A fost cumparat cu cca 400 U.S.D.de pe E-bay din U.S.A. si transportat in Canada, la un prieten radioamator, intrucat americanii mai rar expediaza in sud-estul Europei si mai ales in Romania.
   Din Canada repetorul a ajuns la mine, la yo9fmp-Marian/Calarasi.L-am incasetat in rack,intentionand contractarea legala a locatiei,iar apoi obtinerea Autorizatiei de functionare de la A.N.R.C.
Antena,cablurile si rack-ul au fost procurate anterior.                                                       Configuratia echipamentelor

Interfata controller HLN 3333B- detalii pe http://f4bqn.free.fr/Mods-rick.htm
Tx Motorola M44 GMC 09 C3 AA(16 ch.,25-40w), 
Rx M44GMC20D3AA(8ch.,25-40w),
Sursa Astron 12A continuu,era lesinata si a fost inlocuita cu o sursa in comutatie de 20 A,prevazuta cu protectii si ventilare.
Filtru duplexor industrial-donatie a S.C. Matra Systems,prin grija lui Cristi yo3gdi.                                                                         Date Tehnice 

-frecventa de emisie 438650 Mhz.,frecventa de receptie 431250 Mhz.
-emitatorul setat ptr.o putere de 25W, antena Diamond X-50-N asigura un castig de 7,2 db si rezista la vant cu intensitatea de max. 135 km/ora.
-putere radiata 40W,
-roger beep activat.
-filtru duplexor inclus,cu multumiri Matra Systems ptr. programarea repetorului si acordarea filtrului.
-interconectarea unitatii de emisie cu cea de receptie si automatizarea se realizeaza cu o interfata controller tip Motorola- HLN3333B.
-fara PL,fara TOT,Tx-ul poate emite permanent.

                                                                         Protectii


Protectia la incalzire excesiva se asigura prin ventilatie.
Aceasta se asigura reglabil, pornind automat la o temperatura in jur de 60 grade Celsius a radiatorului tx-ului, fiind asigurata de catre 2 ventilatoare  silentioase,12v,debit mare- 88 mc/h, comandate de catre un termocontact sensibil.


   

                                                                                                                                                                                                                Montare finala


-Tot ansamblul este montat intr-un rack metalic  cu doua compartimente.Primul,cel de la baza este prevazut la partea inferioara cu un filtru antipraf.Cel de al doilea compartiment contine echipamentele si sistemul de ventilatie,un ventilator asigurand ventilarea radiatorului de la Tx, iar altul scotand aerul din cutia metalica.
Tot rack-ul si echipamentele au o greutate de cca.20 kg.S-a prevazut fixarea rack-ului in pardoseala de ciment cu 4 conexpanduri si inlocuirea celor 8 suruburi de acces in rack cu altele, speciale, antiefractie.
-Pe panoul frontal am montat un contor electric nou,verificat metrologic si sigilat,2 prize si 2 sigurante automate.
Semnalizarea prezentei tensiunii de 13,5v si a functionarii ventilatorului se face cu 2 LED-uri.
-repetorul beneficiaza un cablu de antena LMR400 de foarte buna calitate,atenuare cca 8.9 db/100ml., la fel si de o priza de pamant cu o rezistenta de izolatie de cca.3 ohmi,
-intentie de montare dispozitiv de protectie supratensiune pe antena,
-contravaloarea consumului electric si a chiriei
 stabilite prin Contract.
                                                  Imagini de la instalarea fostului R1 Ostrov
                           yo3gjz Daniel dupa repararea si montarea repetorului abandonat de yo9kpl


In foto se poate observa locul in care ''statia radio'' RTM a luat foc ca urmare a unui trasnet.

                                     Echipa care a contribuit la instalarea lui R1 Ostrov in 2003
   

           


Instalarea noului repetor UHF ''Ostrov 1''a fost efectuata de catre yo9fmp-Marian/responsabil
Astept comentariile dvs., si eventuale propuneri in continuare.
73,
    yo9fmp

Un comentariu:

  1. ma bucur ca locatia este folosita la adevarata ei valoare... eu sunt YO3IVA , cel cu sapca din ultima poza :) a fost o surpriza pt mine sa gasesc aceasta postare...imi amintesc perfect in 2003 cand m-am suit sus pe turn , pe acoperis , si am facut cele doua poze , una in stanga una in dreapta , special pt a se vedea deschiderea de care beneficiaza acel turn de apa... imi amintesc ca am urcat prin interior ca sa prind acel cablu foarte gros... apoi pe acoperis... huh si antena care era acolo ....

    RăspundețiȘtergere

Înregistrările audio - un hobby ieftin?

Înregistrările audio - un hobby ieftin?